An athlete runs 4 miles in 28 minutes and then changes pace to run the next 4 miles in 32 minutes. Overall, what is the average time in minutes it takes the athlete to run 1 mile?

A: 7.5 minutes

B: 7 minutes

C: 8.5 minutes

D: 8 minutes

Correct Answer: A

Rationale: To find the average time per mile, we sum the total time taken for both parts (28 minutes + 32 minutes = 60 minutes) and divide by the total distance covered (8 miles). This gives us 60 minutes / 8 miles = 7.5 minutes per mile. Therefore, the correct answer is 7.5 minutes.

Question 2:

Translate the phrase 'Five less than twice the number' into a mathematical expression.

A: 5x-2

B: 2x-5

C: 2-5x

D: 5-2x

Correct Answer: B

Rationale: The phrase 'Five less than twice the number' means 2 times a number minus 5. In mathematical terms, this translates to 2x-5. Therefore, choice B is the correct expression that represents 'Five less than twice the number.'

Question 3:

A couple dining at a restaurant receives a bill for $38.40. They wish to leave a 15% gratuity. Which of the following is the estimated gratuity?

A: $6.00

B: $5.00

C: $4.00

D: $7.00

Correct Answer: A

Rationale: To calculate the 15% gratuity on a $38.40 bill, you multiply the bill amount by 0.15 (15%). $38.40 x 0.15 = $5.76. Rounding up, the estimated gratuity would be $6.00, which is closest to the correct answer A.

Question 4:

Lana has $60. She spends 80% of the money. She then invests the remaining amount and earns a profit of 80%. How much does she have now?

A: $21.60

B: $9.60

C: $86.40

D: $60.00

Correct Answer: A

Rationale: If Lana spends 80% of $60, she spends $48. She is left with $12. When she invests this remaining amount, and earns an 80% profit on $12, it amounts to $21.60 ($12 + 80% of $12). Therefore, Lana now has $21.60.

Question 5:

Which of the following percentages is equivalent to the fraction 5/8?

A: 160%

B: 65.25%

C: 62.50%

D: 1.60%

Correct Answer: C

Rationale: To convert a fraction to a percentage, you divide the numerator by the denominator, then multiply by 100. In this case, 5/8 = 0.625 * 100 = 62.50%. Therefore, choice C, 62.50%, is the correct percentage equivalent to the fraction 5/8.

Access More Features @

$149.99/90 days

Comprehensive Study Guides: We have the updated curriculum for ATI TEAS 7.
Quality Questions: We have outsourced simulated questions greatly from the examiners of the ATI TEAS 7 to prepare you to tackle the actual questions
100% Pass Guarantee: We boast complementary resources that has proven a 100% passing record.

3000+ Practice Questions: to help you prepare adequately for the ATI TEAS 7.